Malinové muffiny s tvarohem ze špaldové mouky

Jak pálit a neukládat tuk
Jak pálit a neukládat tuk

Muffin je druh pečiva a svou velikostí se vejde do dlaně. Tvarově připomíná malé cukrářské dortíky, nebývá ale tolik sladký.

Existují různé verze muffinů, například na bázi kukuřičného chleba, které jsou populární hlavně v Americe.

My si ukážeme českou verzi
– recept na lahodný a zdravý muffin ze špaldové mouky s tvarohem a malinami.
muffiny s čokoládou

Na 8 muffinů budete potřebovat:

  • 2 bílky
  • 50 g medu (nebo jiného sladidla)
  • 130 g špaldové mouky
  • 60 g jemných ovesných vloček
  • 250 g tvarohu ½ sáčku prášku do pečiva
  • ½ hrnku mléka
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • maliny

Na tvarohový „krém“ budete potřebovat:

  • tvaroh
  • javorový sirup (nebo jiné sladidlo)

recept na muffin

Postup přípravy

Všechny suroviny na muffiny smícháte a vypracujete těsto. Muffiny se dobře připravují v silikonových formách, které není potřeba vymazávat olejem.

Do formiček nanesete těsto. Pečete v troubě na 180⁰C asi 45 minut. Podáváte s tvarohem oslazeným třeba javorovým sirupem (k nanesení dobře poslouží obyčejný sáček, kterému ustřihnete roh) a ozdobíte malinami.

Je špaldová mouka zdravá?

V čem je výhodnější špaldová mouka v porovnání s klasickou bílou pšeničnou moukou? Špaldová mouka si oproti bílé mouce zachovává všechny důležité živiny, jako jsou komplexní sacharidy, vitaminy, minerální látky nebo vláknina.

Špaldová mouka je k bílé pšeničné mouce celozrnnou alternativou. Příznivě ovlivňuje naše zdraví a výborně se hodí na pečení sladkých zdravějších dezertů.

Autorka: Bc. Simona Fajmonová
Registrovaná nutriční terapeutka, studentka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze obor Nutriční specialista. Bude velmi ráda, pokud se jí kohokoli z vás podaří přesvědčit o tom, že hubnout neznamená mít hlad, a že „zdravé“ jídlo, je dobré jídlo.

Pokud si nevíte rady s množstvím nebo načasováním stravy a chcete, aby vaše úsilí mělo odpovídající výsledky, domluvte si konzultaci .

4.7/5 - (20 votes)
4.7/5 - (20 votes)
Štítky: