Cizrnový salát se sušenými rajčaty a tuňákem

Publikováno: 6. 7. 2016

Pokrmy z luštěnin jsou často zatracované a málokdo má ve svém jídelníčku alespoň jednu porci luštěnin za týden, přesto, že doporučení k jejich konzumaci je ještě vyšší.

Luštěniny můžete ale upravovat na mnoho způsobů – můžete z nich připravit polévku, pomazánku, hlavní jídlo, dobře se kombinují se zeleninou nebo s obilovinami.

cizrna jako příloha

Délka přípravy Náročnost Počet porcí
10 minut lehká 1

Na jednu porci budete potřebovat

  • 200g sterilované, nebo asi 80g syrové cizrny (přes noc namočíte do vody a ráno uvaříte do měkka
  • 50g tuňáka v konzervě (ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji)
  • list ledového salátu
  • 20g sušených rajčat
  • lžíci olivového oleje (pokud použijete tuňáka ve vlastní šťávě)
  • sůl, pepř

cizrnový salát s rajčaty

Postup

Postup je velmi jednoduchý. Sterilovanou nebo doměkka uvařenou cizrnu smícháte s tuňákem, pokrájeným ledovým salátem a sušenými rajčaty. Zakápnete olivovým olejem. Můžete ochutit solí a pepřem.

Recenze knihy Fitplan

Proč bychom měli zařazovat luštěniny do jídelníčku?

Luštěniny by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Jsou zdrojem cenných látek, mají nízký glykemický index, takže nezvýší tak rychle hladinu cukru v krvi a zasytí na delší dobu.

Cizrna a další druhy luštěnin jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů, minerálních látek a řady biologicky aktivních látek. S výhodou je do svého jídelníčku mohou zařazovat vegetariáni.

Mohlo by vás zajímat:

recept - těstovinový salát se zeleninou

Těstovinový salát s rukolou a kozím sýrem

Hledáte jednoduchý recept na těstovinový salát se zeleninou a bez masa? Vyzkoušejte těstoviny s rukolou a kozím sýrem.

Žádný komentář

Autorka: Bc. Simona Fajmonová
Registrovaná nutriční terapeutka, studentka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze obor Nutriční specialista. Bude velmi ráda, pokud se jí kohokoli z vás podaří přesvědčit o tom, že hubnout neznamená mít hlad, a že „zdravé“ jídlo, je dobré jídlo.

Pokud si nevíte rady s množstvím nebo načasováním stravy a chcete, aby vaše úsilí mělo odpovídající výsledky, domluvte si konzultaci .

Zakladatel prvního webu o závěsném tréninku v ČR. Od roku 2011 publikuje články o TRX a funkčním tréninku, které měsíčně inspirují tisíce čtenářů.  UX designer na volné noze, fitness nadšenec. Spolupracuje s 3D FITNESS a vzdělává se v 3D FITNESS Academy.

Cizrnový salát se sušenými rajčaty a tuňákem
4.8 (96%) 20 hlasů s

Štítky:

Pošlete odkaz na článek přátelům