V poslední době narážíme stále více ve „fitness“ receptech na kokosový olej. Má údajně velmi pozitivní účinky na zdraví. Opravdu?
Rozhodli jste se, že zhubnete do plavek a jako pomocníka jste si zvolili zeleninu a zeleninové saláty? Přemýšlíte nad tím, jestli se dá pomocí zeleninových salátů zhubnout?
Odpověď je – ano…ale záleží na tom, jak si ho poskládáte, co si do něj dáte, kdy a kolik si ho dáte.
Obsah článku:
Zeleninové saláty jsou pro mnohé symbolem diety. Lidé si je v restauracích často vybírají s tím, že je to něco dietního, lehčího, něco čím nemohou nic pokazit.
Ne vždy je taková volba tou nejlepší – především z pohledu (ne)dostatečnosti a (ne)vyváženosti takového salátového pokrmu jako hlavního jídla dne.
Vyvážený oběd (obecně) z pohledu zdravé (racionální) výživy by měl splňovat (obsahovat) zhruba následující hodnoty:
Při redukčním jídelníčku nastaveném na 7000 kJ by váš oběd měl splňovat zhruba následující hodnoty:
Saláty, které se výborně hodí jako doplněk k hlavnímu jídlu, nikoliv jako jeho náhrada.
Saláty s obalovaným, smaženým masem a tučným dresingem
Saláty s tučným masem nebo tučnými uzeninami
Pokud chcete, aby váš jídelníček byl vyvážený, je potřeba myslet na to, aby jídla, ze kterých se skládá, byla nutričně vyvážená – tedy obsahovala všechny hlavní živiny v dostatečném množství – sacharidy, bílkoviny i tuky.
Pokud se snažíte hubnout, není třeba některou z hlavních živin zbytečně omezovat. Hubnout se dá i s racionálním jídelníčkem. Daleko důležitější je dostatečná, pravidelná a vyvážená strava.
Musíme také zmínit, že pokud nekonzumujete přílohy a potraviny bohatší na sacharidy k zelenině a zeleninovým salátům, není to zásadní chybou, pokud jinak váš jídelníček obsahuje dostatečné množství sacharidů a nenahrazujete zeleninou hlavní jídla dne.
Připravit salát tak, aby plnohodnotně nahradil hlavní jídlo dne – oběd a měl tak výše zmíněné doporučené množství živin není tak snadné – je třeba zvýšit množství pečiva, těstovin nebo například luštěnin.
Jedním příkladem je cizrnový salát s tuňákem, který v jedné porci obsahuje:
Jednoduchá snídaně, která dobře zasytí. Vejce obsahují plnohodnotné bílkoviny. Kváskové pečivo má více vlákniny.
nebo
Těstovinový salát s rukolou a kozím sýrem
Najdete v něm následující nutriční hodnoty:
Hledáte jednoduchý recept na těstovinový salát se zeleninou a bez masa? Vyzkoušejte těstoviny s rukolou a kozím sýrem.
Zeleninové saláty mají řadu nesporných výhod, protože jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek a také vlákniny. Není třeba od jejich konzumace odrazovat, spíše naopak!
Připravujte si doma zeleninové saláty – a pokud byste rádi, aby Vám splnily funkci hlavního jídla, tak se nechte inspirovat.
V množství jaké je vám příjemné – doporučuje se denně konzumovat i 500g čerstvé zeleniny, rozdělené do více (většinou tří) denních dávek.
Například některou potravinu z těch následujících:
Pozor ale na množství, přidat je můžeme ve formě:
Některé potraviny obsahují tuky skryté – například některé druhy masa (záleží na konkrétním kuse), tučnější mléčné výrobky – jogurty/sýry.
Často opomíjenou součástí zeleninových salátů jsou potraviny bohaté na sacharidy, ale i ty patří do vyváženého jídelníčku! Výhodné jsou především polysacharidy – komplexní sacharidy, které zasytí na delší dobu.
Jak je to s dietními zeleninovými saláty?
Nejen pro hubnoucí budou dobrou volbou celozrnné varianty příloh.
Caesar salát se v originální podobě skládá z římského salátu, parmezánu s bílou bagetkou, se zálivkou z olivového oleje, sardelových řezů, žloutků, vinného octa, dijonské hořčice, krupicového cukru a česneku.
Originální „César“ salát obsahuje v jedné porci zhruba následující nutriční hodnoty:
Největším nedostatkem, nebo spíše nadbytkem tohoto salátu jsou tuky – které bývají častým problémem u salátů se zálivkou. Do této receptury navíc patří větší množství parmezánu – který je na tuky bohatý.
Tento salát nemůžeme považovat za plnohodnotný oběd kvůli nedostatku sacharidů, protože se nejčastěji podává jen s půlkou opečené bagetky.
Při jeho domácí přípravě by stačilo upravit recepturu zhruba takto:
Na dochucení: vinný ocet, dijonská hořčice, krupicový cukr, sůl, čerstvý mletý pepř, česnek
Tento salát by bylo vhodné doplnit polévkou.
Autorka: Bc. Simona Fajmonová
Registrovaná nutriční terapeutka, studentka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze obor Nutriční specialista. Bude velmi ráda, pokud se jí kohokoli z vás podaří přesvědčit o tom, že hubnout neznamená mít hlad, a že „zdravé“ jídlo, je dobré jídlo.
Pokud si nevíte rady s množstvím nebo načasováním stravy a chcete, aby vaše úsilí mělo odpovídající výsledky, domluvte si konzultaci .