Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Jak pálit a neukládat tuk
Jak pálit a neukládat tuk
Délka přípravy Náročnost Počet porcí
30 minut lehká 2

Květen je měsíc chřestu. Jeho sezóna je v plném proudu, proto si ho nenechte ujít! V chřestu, stejně jako v dalších druzích zeleniny, je zastoupena řada vitaminů a minerálních látek.

Příprava chřestu je jednoduchá a možná vás příjemně překvapí i jeho chuť – posuďte sami, jestli je lepší ten bílý nebo zelený…

Stejně jako i další druhy zeleniny se bude velmi dobře hodit do vašeho jídelníčku, pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc.

Na dvě porce budete potřebovat

  • 500 g bílého chřestu
  • 100 g šunky (nejlépe nejvyšší jakosti)
  • 100 g sýru eidam nebo gouda (plátky
  • 40 g kozího sýra
  • lžíce řepkového oleje

Pokud se snažíte snížit tělesnou hmotnost, vybírejte sýry s tučností do 30 % t.v.s.

Jak pálit a neukládat tuk
Jak pálit a neukládat tuk

Postup

Zejména bílý chřest nezapomeňte před přípravou oloupat. Oloupáním jej zbavíte hořké chuti, která by mohla kazit výslednou chuť pokrmu.

Oloupaný chřest vaříte asi 5 minut v osolené vodě – přidáte lžíci citrónové šťávy, trochu cukru a lžíci řepkového oleje. Do zapékací mísy vrstvíte chřest, šunku, sýr a znovu – poslední vrstvou je sýr. Zapečete v předehřáté troubě asi 15 minut na 180⁰C.

chřest a anglickou slaninou

Tento recept je bohatý na bílkoviny (šunka, sýr), což je výhodné zejména pro ty vás, kteří se snažíte nabrat svalovou hmotu. S ohledem na výběr sýru může být i větším zdrojem tuků.

Celkově je to ale energeticky lehké jídlo, které se (při použití poloviční porce) hodí spíše jako předkrm. Případně by bylo vhodné jej doplnit například vařenými bramborami – tím získáte plnohodnotnou večeři, která dobře zasytí a výborně chutná.

Tohle se vám bude hodit:

Čtete etikety na výrobcích? Recenze zmrzlin a sušenek

Čtete etikety na výrobcích, které kupujete? Pokud ne, tak začněte. Přinášíme recenze oblíbených zmrzlin a sušenek.

Autorka: Bc. Simona Fajmonová
Registrovaná nutriční terapeutka, studentka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze obor Nutriční specialista. Bude velmi ráda, pokud se jí kohokoli z vás podaří přesvědčit o tom, že hubnout neznamená mít hlad, a že „zdravé“ jídlo, je dobré jídlo.

Pokud si nevíte rady s množstvím nebo načasováním stravy a chcete, aby vaše úsilí mělo odpovídající výsledky, domluvte si konzultaci .

5/5 - (12 votes)
5/5 - (12 votes)
Štítky: