Kváskový chléb s dušeným špenátem a volským okem

Jak pálit a neukládat tuk
Jak pálit a neukládat tuk
Délka přípravy Náročnost Počet porcí
15 minut lehká 1

Vejce bychom do svého jídelníčku měli pravidelně zařazovat, protože obsahují plnohodnotné bílkoviny – tedy takové, které mají optimální zastoupení jednotlivých aminokyselin.

vejce na hniličko recept
Některé aminokyseliny jsou pro nás nepostradatelné a musíme je přijímat v potravě. Vejce jsou navíc z 12% tvořeny tuky s velkým zastoupením nenasycených mastných kyselin a fosfolipidů.

Jsou dobrým zdrojem vitaminů i dobře využitelného železa.

Odborné studie navíc poukazují na to, že obsah cholesterolu (který je ve vejcích významný) neovlivňuje zásadně hladinu cholesterolu v krvi. Jejich rozumná konzumace (1ks denně) pro většinu z nás tedy představuje více pozitiv.

Proč kváskový chléb?

Chléb z žitného kvásku má několik výhod oproti běžnému pečivu.

Kváskové pečivo má delší trvanlivost, obsahuje více vlákniny – díky použité celozrnné mouce.

Kváskový chléb je přirozeně kyselejší, každý musí sám vyzkoušet, určitě si ho zamilujete!

kváskový chléb recept

Způsobem přípravy je nutričně hodnotnější právě díky obsažené celozrnné mouce. Jako i další potraviny se dá ale i on plnohodnotně nahradit jiným pečivem – např. klasickým žitným, žitno-pšeničným nebo celozrnným

Na jeden chlebík budete potřebovat

  • plátek žitného kváskového chleba
  • vejce
  • 60 g čerstvého špenátu
  • 10 g červené cibule
  • lžičku řepkového oleje

Postup

Na lžičce oleje si osmahnete potrhané listy špenátu, přidáte pokrájenou červenou cibuli a chvilku dusíte. Na druhé půlce pánvičky si uděláte volské oko – vajíčko rozklepnete na rozpálenou pánev. Plátek chleba nebo toustu si opečete v toustovači.

recept na žitný kváskový chléb se špenátem

Jednoduchá snídaně, která dobře zasytí

Pro větší jedlíky stačí zdvojnásobit množství. Snídaně má přeci jenom tvořit téměř třetinu denního příjmu energie, tak na to dbejte. Takovou snídani můžete dobře doplnit šťávou z čerstvého ovoce.

Mohlo by vás zajímat:

zeleninové saláty - recepty dietní

Zeleninové saláty, po kterých (ne)zhubnete

Rozhodli jste se, že zhubnete do plavek a jako pomocníka jste si zvolili zeleninové saláty? Tak pozor, ne vždy je toto správná volba.

Autorka: Bc. Simona Fajmonová
Registrovaná nutriční terapeutka, studentka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze obor Nutriční specialista. Bude velmi ráda, pokud se jí kohokoli z vás podaří přesvědčit o tom, že hubnout neznamená mít hlad, a že „zdravé“ jídlo, je dobré jídlo.

Pokud si nevíte rady s množstvím nebo načasováním stravy a chcete, aby vaše úsilí mělo odpovídající výsledky, domluvte si konzultaci .

5/5 - (13 votes)
5/5 - (13 votes)
Štítky: